C programmering :: Kontrolstrukturer

Du vil lære at bruge kontrolstrukturer der gør anvendelse af nøgleordene if, switch, while, do og for. Kontrolstrukturer findes i to hovedgrupper, forgreninger og løkker. Du bruger forgreninger til at lede flowet i programmet, således kan du opstille betingelser for at kun visse sætninger køres.

If forgrening

Forgrening med if kan lede flowet af programmet til en sætning eller blok der kun udføres hvis en betingengelse er sand. Kan også have en else nøgleord, der kan lede flowet af programmet til en sætning eller blok der kun udføres hvis betingelsen er falsk. Følgende eksempel viser en blok der kun udføres hvis en betingelse er sand. Formod i følgende eksempel at svar er en char-variabel:

if (svar == 'J') { /* Sætninger her, der kun skal køres hvis svar er 'J' */ } /* Fortsættelse af programmet */

Med et struktur-flow-diagram kan eksemplet vises således:

if er nøgleordet efterfulgt af i parantes en betingelse (eng. condition). I parantesen skrives betingelsen der kan udregnes til enten sand eller falsk. Her i eksemplet står 'hvis sammenligningen, variablen svar er lig med tegnet J, er sand'. Sand eller falsk vil i C sige at nul er falsk og ikke-nul er sand. En betingelse består ofte af en sammenligning mellem to størrelse, som sammenlignes med en relationsoperator i dette eksempel betyder == (to lighedstegn) lig med. Hvis betingelsen er sand udføres den efterfølgende sætning eller blokken {} med sætninger.

Alle kontrolstrukturer bruges på samme måde med en betingelse der enten er sand eller falsk, undtagen switch. Men if, while, do og for bruger den samme konstruktion af betingelser for at virke.

Man behøver ikke at bruge relationsoperator i en betingelse, det kan alene bestå af en variabel, typisk int med 1 for sand eller 0 for falsk:

test = svar == 'J'; if (test) { /* Sætninger her, der kun skal køres hvis svar er 'J' */ } /* Fortsættelse af programmet */

 

 

Ressourcer C Library opslag The Single UNIX® Specification, Version 2 Copyright © 1997 The Open Group GNU C Library Engelsk, med masser af gode og dybe artikler. Danske søgeord Find selv de bedste danske søgeord til din hjemmeside.
Produkter Bookingsystem
System for reservation af tid for behandlinger, aftaler, lokaler, udstyr, personale. Tilpasset lektionstimer. Udskriver arbejdsplaner og ugeskema for opslag. Statistik. Danmarks bedste pris nu kun kr. 1.695,-
HelpdeskEffektiviser din support-organisation med et Helpdesksystem. Fjern tidrøvere der forhindrer fokus på problemløsning. Lektionsplan Formidling af generelle information og specifikke lektioner fra undervisere til studerende/elever. Medlemssystem Medlemssystem online med administration af medlemskartotek, kontingentbetalinger, flettefiler m.m.
Styr selv Styr selv indholdet på dine hjemmesider med Content Management System.
Citat Erfaring er ikke, hvad mennesker oplever. Det er, hvad mennesker bruger det oplevede til.

Aldous HuxleyProfessionelle løsninger til Internettet. Webdesign, e-handel, cms, søgeoptimering, webhotel, analyse, Intranet mm.